donderdag 22 september 2011

Afrika, het toekomstige wielercontinent

Het is leuk dat Evans de Tour wint en dat Contador de Giro bijschrijft op zijn palmares, dit ligt allemaal binnen een bepaald verwachtingspatroon van de gemiddelde wielervolger. Ook de Vuelta zege van Cobo Acebo is geen aparte gebeurtenis. Wat wel een aparte gebeurtenis is, is dat er volgend jaar een Eritreaan meerijdt tussen de grote mannen: Daniel Teklehaimanot.      

Een onbekende voor het gros van de mensen. Teklehaimanot was verrassend genoeg al jarenlang één van de smaakmakers in het beloftencircuit. Zo was de inmiddels 23-jarige Eritreaan in 2009 dé grote verassing tijdens de Tour de l'Avenir met een 6de plek in het eindklassement. Voor de duidelijkheid: de Tour de l'Avenir staat al jarenlang bekend als "de Tour de France voor beloften". Voor de meeste beloften staat een goede Tour de l'Avenir garant voor tal van aanbiedingen van Pro Tour ploegen zoals Saxo Bank, Garmin en HTC. Teklehaimanot kende dat geluk niet, Daniel was natuurlijk een pure gok, want wie haalt er nou een Eritreaan binnen?


De grote belofte

Het daaropvolgende seizoen ging Teklehaimanot gewoon door met indruk maken in zijn laatste jaar tussen de beloften (Onder de 23 jaar). In de Ronde van Vlaanderen voor Beloften -een koers die altijd word gekenmerkt door barre weersomstandigheden en verraderlijke kasseienheuvels- wist Daniel een 16de plek te behalen. Een unieke prestatie voor iemand uit het bloedhete Afrika. Ook in andere koersen was Daniel weer grandioos. Hij wist zijn eerste zege buiten Afrika mee te pakken in een andere prestieuze beloftenkoers: de Coupe des Nations in Canada. En Teklehaimanot was nog niet voldaan, want hij nam de topvorm mee terug naar eigen continent waar hij de Afrikaanse dubbel won (weg en tijdrit). Amper 22, en de Eritreaan was al de beste van het gehele continent in twee disciplines. De grote ploegen konden onmogelijk zijn unieke prestaties links laten liggen en zoals verwacht kreeg hij zijn eerste Pro Tour aanbieding, van het Cervelo Test Team. Maar het liep toch niet zoals verwacht. Het plotselinge terugtrekken van de hoofdsponsor zorgde ervoor dat de gehele ploeg op straat stond. Teklehaimanot was weer terug bij af, zonder profcontract.

Met het oog op de toekomst

Dit jaar reed Teklehaimanot het gehele seizoen in Afrika, want hij was inmiddels te oud om nog in het beloftencircuit te rijden. Een aantal zeges hier en daar, maar de progressie van de laatste jaren was weg, de grote zege ontbrak dit seizoen. Toch is er na al deze miserie iets moois te melden, want één van de nieuwe wielerploegen volgend seizoen (Green Edge Cycling Team) pronkte vorige maand trots met het binnenhalen van deze tropische sensatie. In Australische loondienst zal Teklehaimanot zijn eerste stappen zetten in het profpeloton. En wie weet, misschien krijgt Daniel ooit de kans om de prestigieuze Franse bergen te bedwingen zij aan zij met Contador.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten