vrijdag 23 september 2011

Mahdi Sohrabi, de Gilbert van het Oosten

De grote winnaar van het wielerseizoen is Philippe Gilbert, laat daar geen misverstand over bestaan, maar in Iran rijdt nog zo’n alleswinnaar rond: Mahdi Sohrabi. De 29-jarige renner van Tabriz Petrochemical Cycing Team boekte alleen dit seizoen al dertien zeges. In Azie is hij inmiddels uit de schaduw van landgenoten Hossein Askari en Ghader Mizbani getreden en gaat hij fier aan kop in de UCI Asia ranking. Met het WK in Kopenhagen in het vooruitzicht willen we graag meer weten over deze 'Gilbert van het Oosten'.Nationale trots

Het is 23 mei 2004, Mahdi Sohrabi staat als 22-jarig ventje tussen zijn helden aan de start van zijn eerste echte grote ronde: de Azerbaïjan Tour. De ronde, die op gang werd geschoten met een korte proloog, leidde de doorbraak van Sohrabi in. Die dag moest hij enkel de Duitser Victor Ulzen voor zich dulden, een wijze les in de carrière van Sohrabi. Zeven jaar later verscheen diezelfde 'jonge vent' aan de start van de Azerbaijan Tour. Uitgegroeid tot een charismatisch karakter, het icoon van het Iraanse wielrennen met de inhoud van een potentiële World Tour- renner. Dit keer liet Mahdi zich niet aftroeven en gerenomeerde namen als Rebellin en Schumacher waren zelfs niet sterk genoeg om zijn zegereeks te doorbreken.


Het wereldkampioenschap
Op het wereldkampioenschap in het Deense Kopenhagen zal Mahdi Sohrabi als kopman van Iran optreden. Bijgestaan door de oud-vedette Hossein Askari en generatiegenoot Amir Zargari is de hoop op succes nog nooit zo groot geweest. Na zeges in de Kerman Tour, de Jelajah Malaysia, de Ronde van Taiwan en de Ronde van Qinghai Lake zou een rol in de finale van het WK een kers op de taart zijn voor Mahdi Sohrabi, die al twee keer werd gekroond tot Aziatisch kampioen op de weg. De wereldkampioenschappen van 2005 (Madrid) en 2007 (Stuttgart) waar Sohrabi ook de kans kreeg zichzelf te bewijzen, wist hij jammer genoeg niet uit te rijden. Vier jaar na dato is hij terug en krijgt hij de kans om zich nogmaals te bewijzen aan het internationale wielerpubliek. Een grotere kans gaat hij waarschijnlijk nooit meer krijgen, dus het zal zondag moeten gebeuren. Sohrabi is van nature een sprinter, maar waar andere sprinters op een helling afhaken weet Sohrabi vaak aan te klampen. De vergelijking met een Gilbert is dus snel gemaakt, dé krachtssprinter van 2011. Philippe Gilbert zal in Kopenhagen van start gaan als één van de grote favorieten. En wellicht staat Gilbert bij de start wel naast Sohrabi. Wat zou er op dat moment door zijn hoofd gaan? Misschien denkt hij wel: 'Wie is deze stoer-uitziende Iraniër?' Zonder ook maar één moment te bedenken dat 266 kilometer later, diezelfde Iraniër wel eens als de grote verassing van het wereldkampioenschap op het podium zou kunnen staan.


Foto van: Cyclingnews.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten