dinsdag 16 juli 2013

Het verhaal van de familie Quintana

Met de recente prestaties van Nairo Quintana in de Tour de France is nu ook de kans gekomen voor Dayer, het jongere broertje van de gevleugelde klimmer uit Colombia, om professioneel wielrenner te worden. De weg naar het professioneel wielrennen is een zware en indrukwekkende weg geweest voor beide broers.Nairo

Het verhaal van Nairo begint in de bergachtige Boyaca streek. Een departement in het noorden van Colombia met grote hoogteverschillen. Deze hoogteverschillen zorgde ervoor dat de dichtstbijzijnde school op zo'n 32 kilometer afstand lag van het huis van de familie Quintana. Om ervoor te zorgen dat de kleine Nairo gewoon naar school kon, kocht zijn vader een tweedehands fiets. Op deze fiets ontstond de passie voor het wielrennen. Elke tocht naar school fantaseerde de Colombiaan dat hij een etappe won in de Tour de France met aankomst bergop. Omdat de tocht zo vreselijk zwaar was, waren zijn ouders er altijd om hem op te wachten bij thuiskomst. Om zijn liefde voor het wielrennen te versterken, beloonde zij Nairo met een speciale 'Ruana'. De Ruana is een soort gewaad wat de Colombianen op grote hoogte moet beschermen van de kou. Zijn eigen Colombiaanse 'gele trui'.

De pas 23-jarige Nairo heeft veel tegenslagen gekend, nog voor hij wielrenner werd. Als baby kreeg hij last van de mysterieuze 'Tentado de Difunto' ziekte. Wat volgens oude mythes een ziekte is die door de doden wordt overgedragen aan baby's. Mensen die de ziekte overleven, gaan een grote toekomst tegemoet, volgens de mythes. Op achttienjarige leeftijd leek deze voorspelling even niet uit te komen, toen hij werd aangereden door een taxi en vijf dagen in coma lag. Maar Nairo is er nog steeds, en de Colombiaanse mythe kan nog altijd uitkomen.Dayer

Als je dacht dat het verhaal van Nairo indrukwekkend was, dan ken je zijn jongere broertje Dayer nog niet.

Toen Dayer tien jaar oud was leerde hij al auto rijden, om op die manier geld te kunnen verdienen voor de familie. De gebroeders Quintana reden 's nachts rond als taxichauffeur voor de kost.

Terwijl Nairo zijn eerste stappen zette in het Europese wielrennen, bedacht hij een plan om de Colombiaanse talenten uit zijn regio -waaronder zijn broertje Dayer- te steunen. Nairo sloot een deal met de lokale politie, om er zodoende voor te zorgen dat de wielrenners loon, materiaal en proviand kregen. Om hiervoor te zorgen moesten de wielrenners op de loonlijst bij de politie als agenten. Dit was natuurlijk alleen op papier bedoeld. Het plan liep echter de mist in toen een politicus zich ermee gingen bemoeien. Omdat de wielrenners op de loonlijst stonden als agenten, moesten zij ook daadwerkelijk dienen als agenten. Ze hadden immers een contract getekend. Dayer heeft vervolgens achttien maanden in uniform rond gelopen en gediend als agent.

Gelukkig voor Dayer, had zijn oudere broer connecties opgedaan in de overheid en hij wist er uiteindelijk voor te zorgen dat Dayer mocht stoppen als agent om zich volledig te kunnen focussen op zijn wielercarrière. Dit geldt overigens niet voor de andere wielrenners uit het team, die zijn vandaag de dag nog steeds agenten.

Met behulp van zijn oudere broer wist Dayer vervolgens een contract te versieren bij een Europese wielerploeg. Het Spaanse amateurteam Equipo Lizarte contracteerde het talentvolle broertje van Nairo.

De toekomst

Nu, 16 Juli 2013, heeft Movistar - de ploeg van Nairo- gekeken naar de mogelijkheden om ook Dayer toe te voegen aan het team. Er bestaat dus een kans dat ze volgend jaar met beide Quintana's afreizen naar Frankrijk. Net als zijn oudere broer (166 CM, 57 KG) is ook Dayer (167 CM, 58 KG) een enorm klein ventje met de ideale bouw voor de slopende cols. Laten we hopen dat zowel Dayer als Nairo nog veel spektakel gaan opleveren in de toekomst. Het heldenverhaal van de gebroeders is in ieder geval al in orde.

1 opmerking:

  1. Will be an exciting year for both of them, can't wait to see how they will do.

    BeantwoordenVerwijderen