zaterdag 7 september 2013

Het killersinstinct van Justin Jules


Knallend het nieuwe seizoen in, zo moet de destijds 26-jarige Justin Jules gedacht hebben. Hij won een sprint met onder andere Samuel Dumoulin en schreef zo de Franse seizoenouverture GP Marseille op zijn naam. Het was zijn wraak op het verleden, het begin van een nieuw hoofdstuk in zijn leven. Een leven dat tot dit moment voornamelijk bestond uit tragiek.

Justin werd op 1986 geboren als zoon van profrenner Pascal Jules, een explosief mannetje, destijds rijdend voor de ploeg van zijn goede vriend Laurent Fignon. Pascal stond bekend om zijn slechte mentaliteit en zijn gebrek aan trainingsuren. Desondanks wist hij in de Tour de France van 1984 een etappe winnend af te sluiten. Ten tijde van Justins geboorte ging het echter al langzaam bergafwaarts met zijn nog prille carrière. Een tijdje na de geboorte van zoon Jules leek het vonkje weer vlam te vatten. Pascal mocht in februari 1987 weer aan de smaak van overwinning proeven in de Ronde van Andalucia. Acht maanden later sloeg echter het noodlot toe: een verkeersongeluk maakt een einde aan het leven van de 26-jarige Pascal. Zijn zoontje Jules is op dat moment dertien maanden oud.

Justins jeugd wordt er niet beter op in de jaren na zijn vaders dood. Hij wordt grootgebracht door zijn moeder en stiefvader in een omgeving getroffen door alcoholisme en geweld. Justin brengt zijn tijd het liefste door op straat en een mooie toekomst lijkt op dat moment zelfs een utopie. In december 2004 verandert zijn leven voorgoed. In een opwelling van agressie, doodt Justin zijn stiefvader, Rene Caufield, met een ijzeren staaf en een schop. Reconstructie van het voorval wijst uit dat verscheidene klappen op het hoofd Caufield fataal werden. Justin werd veroordeeld tot vijf jaar cel.

In 2010 kwam Jules vrij en kreeg hij een kans om zijn leven de goede richting in te duwen. Met een beetje hulp van Jean-Rene Bernaudeau (een oude vriend van Jules Senior en momenteel ploegleider bij Europcar) weet hij een plekje te bemachtigen in de formatie van La Pomme Marseille, waarvoor hij begin 2011 zijn eerste koers rijdt. Met goede sprintuitslagen in onder andere de Ronde van de Middellandse Zee weet hij direct indruk te maken op zijn teamgenoten en ploegleiding. Het duurde tot september van dat jaar voordat Justin zijn handen in de lucht mocht steken. In de eerste etappe van de Chinese Ronde van Hainan weet Justin, Valentin Iglinskiy achter zich te houden in een sprint en mag hij een week lang de leiderstrui dragen. Groter nog zijn zijn prestaties van dit jaar, waarin hij vooral in Franse klassiekers zijn stempel wist te drukken, met de zege in GP Marseille als hoogtepunt.

‘‘Mijn Carriere begint nu pas echt’’ zei Jules na zijn zege in Marseille. Op een leeftijd gekomen waarop zijn vader zo tragisch overleed, begint zijn carrière echt. Zal de kleine Jules ook ooit, net als zijn vader, een Touretappe weten te winnen? Het killersinstinct is er en over talent lijkt hij zeker genoeg te beschikken. Het enige dat Justin nu nog nodig heeft, is net datgene wat hij in zijn leven nog weinig is tegengekomen: Geluk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten