donderdag 12 december 2013

De koning van Madrid, verdwaald in Turkije

7 september 2011, het zal voor veel wielerliefhebbers een speciaal plekje hebben. Voor mij in ieder geval wel. Voor de wielerfans die zich deze dag niet voor de geest kunnen halen, ik zal de situatie nog even schetsen: De Ronde van Spanje, etappe nummer 17 met een slotklim naar Pena Cabaraga. Een ongekend spannend gevecht tussen de twee kemphanen Juan Jose Cobo en Chris Froome.
Nu, twee jaar later is de situatie totaal veranderd. Chris Froome werd nog beter en won de Tour de France, maar wat gebeurde er met 'De Bizon van La Pesa' na deze Ronde van Spanje?


Juan Jose Cobo Acebo kwam voor velen uit het niets in de Ronde van Spanje van 2011, en ik denk dat hij zelf ook niet verwacht had als eindwinnaar in Madrid te staan na 21 etappes. Nog geen drie maanden voor de Ronde van 2011 vertelde Cobo Acebo zijn manager nog dat hij erover na dacht om te stoppen met fietsen. Dit was niet de eerste keer dat hij rondliep met het idee om te stoppen, het is bijna een rode draad door de carrière van Juan Jose. Cobo Acebo is een renner van momenten. Zijn carrière kenmerkt zich met grote overwinningen en zeges tot het zitten in een mentale depressie en het amper uitrijden van wedstrijden. In 2007 kende Cobo Acebo een ongelofelijk goed seizoen en het peloton had een nieuw gevaar herkent in de sterke Spanjaard. Ook in 2008 en 2009 piepte hij aan het venster met grote ritzeges in de Ronde van Spanje en de Ronde van Frankrijk. Daarna hebben we bijna twee jaar lang moeten wachten op het zien van de 'oude' Cobo Acebo, die opeens weer opdoemde in het Spaanse hooggebergte.
Nu, twee jaar na die fantastische Vuelta-zege is hij redelijk anoniem weggezakt in de diepe krochten van het wielerpeloton. Zijn contract werd ook niet meer verlengt en het was zoeken naar een nieuwe ploeg voor Cobo Acebo, die naarstig opzoek blijft naar zijn oude vorm.


Torku Seker Spor

Torku Seker Spor, doet dat al een belletje rinkelen? Waarschijnlijk niet. Toch werd vorige week bekend dat Juan Jose Cobo Acebo een contract heeft getekend bij deze Turkse ploeg. Een oud-Vuelta winnaar die zijn vorm gaat zoeken in het Turkse binnenland.
Torku Seker Spor lijkt niet de ploeg die Cobo naar grote overwinningen gaat leiden, de ploeg is al jaren in opspraak en heeft een hele slechte reputatie in het peloton. Twee renners van de ploeg (Ivailo Gabrovski en Mustafa Sayar) werden betrapt op het gebruik van doping na hun eindzeges in de Ronde van Turkije van 2012 en 2013.
Het is spijtig dat zo'n talentvolle wielrenner als Cobo Acebo zijn naam zo weinig eer aan doet. Met de overstap naar Turkije lijkt de carrière van Cobo Acebo over.Geniet hier nog een keer van Cobo Acebo in betere tijden:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten