zaterdag 21 december 2013

De talentenvijver van Groot-Brittannië is nog lang niet leeg

Een tijdje terug werd Team Sky nog uitgelachen toen ze riepen dat ze een Engelsman op het Tourpodium wilde binnen afzienbare tijd. Inmiddels zijn we bijgedraaid en met Bradley Wiggins en Chris Froome bewees Groot-Brittannië dat het ook goede ronderenners kan afleveren. Gelukkig voor de Britten blijft het niet bij dat tweetal, want de gebroeders Yates komen het profpeloton binnen. Adam & Simon Yates, onthoud die namen. De Britse tweeling zal in dienst van Orica- GreenEdge laten zien dat er naast Wiggins en Froome nog meer klimmersbenen te vinden zijn op de Britse eilanden.


Gescheiden successen

Bij het horen van 'gebroeders' en 'klimmers' zullen velen onmiddellijk denken aan Andy & Frank Schleck. In tegenstelling tot het Luxemburgse duo hebben de gebroeders Yates vooral heel veel zonder elkaar gekoerst. De afgelopen drie jaar reden ze dan ook hun eigen programma. Adam reed in dienst van het Franse CC Etupes vooral kleinere rittenkoersen in Frankrijk, terwijl Simon bij zijn ploeg 100% Me alle ruimte kreeg om ook op de baan te fietsen.
Voor beide mannen was 2013 een jaar om niet snel te vergeten, zo werd het seizoen in februari al ingeluid met een wereldtitel voor Simon Yates op de baan. Hij won de wereldtitel in de discipline Puntenkoers. Interessante weetje is misschien wel dat een toekomstig ploeggenoot van Simon & Adam bij Orica - GreenEdge, Cameron Meyer deze wereldtitel maar liefst drie keer in beslag nam (2009,2010,2012). Ook Adam stond niet stil en hij wist in Frankrijk een etappe te pakken in de redelijke onbekende rittenkoers Tour de Franche Comte Cycliste.


De grote succesmaand

Augustus is voor belofterenners een hele belangrijke maand, het kan het verschil zijn tussen een carrière als wielerprof en het wegzakken in de vergetelheid. Augustus is namelijk de maand van de Tour de L'Avenir. De grootste beloftewedstrijd in het wielrennen; de jeugdvariant van de Tour de France. Ook voor Adam & Simon een kans om zich te laten zien, en dat deden ze met verve. Simon won twee ritten terwijl Adam bijna met de eindzege naar huis ging, hij eindigde uiteindelijk tweede achter de Spanjaard Ruben Fernandez. Niet alleen schreef Adam geschiedenis met de allerhoogste positie die ooit werd behaald door een Brit in de Ronde, de twee ritzeges van Simon waren net zo historisch. De kers op de Avenir taart was zonder twijfel de 1-2 van Simon en Adam (zie foto boven) waar de tweeling samen over de finish bolde.


Cavendish achterna

Hoewel twee ritzeges in de Tour d'Avenir en een wereldtitel op de baan van enorme klasse waren, is de allerknapste prestatie van Simon Yates misschien wel zijn fantastische Ronde van Groot-Brittannië. Op de allerlaatste dag, in de allereerste bergop aankomst in de geschiedenis van de Engelse rittenkoers, wist de 21-jarige Simon Yates te winnen. Als je bedenkt dat hij Bradley Wiggins (winnaar Tour de France 2012), Nairo Quintana (winnaar van de Bolletjestrui in de voorbije Tour de France) en gerenommeerde klimmers als Sergio Pardilla en David Lopez achter zich liet in deze etappe kun je wel spreken van een 'doorbraak'. Het deed mij een beetje denken aan een jonge Mark Cavendish, die ook als jong ventje opdoemde tijdens de Ronde van Groot-Brittannië, al won hij natuurlijk op een hele andere manier.
Het talent van de gebroeders Yates staat met een paal boven water, dat is ook Bradley Wiggins niet ontgaan die Simon zelfs al "Britain's Next Star" noemde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten