dinsdag 17 december 2013

Songezo Jim, van Mthatha naar ParijsOp zijn veertiende leerde hij fietsen, acht jaar later reed hij Milaan – San Remo in de kleuren van de winnende ploeg MTN – Qhubeka. Het verhaal van Songezo Jim, de Afrikaan die het gezegde ‘hard werken loont’ nog maar eens extra kracht bijzet.Jim wist zijn namen in de bladen te vestigen door afgelopen seizoen als eerste donkere Zuid-Afrikaan aan de start van een UCI World Tour wedstrijd te verschijnen. De wedstrijd veranderde in een heus slachtveld en met sneeuw, ijs, wind en valpartijen ging Milaan – San Remo dat jaar de boeken in als de zwaarste editie in een lange tijd. En Jim? Jim knechtte, Jim viel, Jim stond op, Jim knechtte opnieuw en uiteindelijk gaf Jim er de brui aan, na een goede 200 kilometer door de Europese ijswind te hebben gezwoegd, waarvan een aantal zelfs met zijn ogen dicht om de sneeuw uit zijn ogen te houden. Zo’n zes uur lang vocht Jim met het weer om de uiteindelijke winnaar Gerald Ciolek uit de wind te houden, een prestatie die hem als profrenner op de kaart zette.


Vechtlust en Mentaliteit

Jim stapte pas voor het eerst op de fiets toen hij na het overlijden van zijn ouders bij zijn tante ging wonen. Zij stuurde hem naar de lokale wielerclub waar hij, na eerst met het schaamrood op de kaken te vertellen dat hij nog nooit op een fiets had gezeten, ook nog eens bij alle regionale wedstrijden steevast achteraan eindigde. Jim bleek echter een doorbijter en fietst nu dus voor de grootste wielerploeg van zijn continent mee in de grootste wedstrijden die de wielerwereld kent. Een wedstrijd winnen deed Jim nog nooit, maar zijn talent is inmiddels wel bevestigd met een zesde plaats in het Afrikaans Kampioenschap van 2012 en de vierde plek die hij overhield aan de Tropicale Amissa Bongo. ‘De wat?’ Ja, de Tropicale Amissa Bongo, een populaire Afrikaanse ronde waaraan bijvoorbeeld ook Nederlander Dirk Bellemakers dat jaar meedeed. Jim wist daar toch maar gevestigde namen als Christophe Kern en Pierre Rolland achter zich te houden.


Omhoog blijven kijken

Ook komend seizoen zal de ontwikkeling van Songezo Jim niet stilliggen. Iemand die pas acht jaar op de fiets zit kan onmogelijk zijn top bereikt hebben, dus lijkt het duidelijk dat de nog altijd pas 22-jarige Zuid-Afrikaan nog sprongen gaat maken. Gezien de ambitie van ploeg en renner, verwacht ik dat er nog heel wat mooie wedstrijden voor Jim in het verschiet liggen. De Zuid Afrikaanse trein vertrok uit Mthatha, maakte een tussenstop in San Remo en dendert nu voort naar het volgende station. En dat volgende station is misschien wel de Ronde van ItaliĆ« dit jaar.
En het eindstation? Dat moet wel Parijs zijn, de droom van iedere wielrenner: het uitrijden van de Tour de France.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten