vrijdag 10 januari 2014

De keerzijde van het succes

Hij kwam het wielerpeloton binnen als een van de grootste talenten van zijn generatie, zeven jaar later is er bijna niets meer te vinden over hem en worden zijn prestaties overschaduwd door slechte verhalen. Het gaat hier over de Oekraïner Dmytro Grabovskyy. Grabovskyy stond bovenaan de ladder van het wielrennen en viel keihard naar beneden. Zijn verwoede pogingen om weer aan de top te komen liepen keer op keer uit op een fiasco. Wereldkampioen worden is niet altijd een voordeel voor je carrière, het succes heeft ook wel eens keerzijde.




De veelbelovende start

De lijst van successen die hij bij de beloften behaalden is ongekend groot. Zo wist hij zich in 2005 en 2006 tweemaal te kronen tot Europees kampioen tijdrijden. Dat Dmytro daar in 2005 nog twee medailles op het Wereldkampioenschap aan toevoegde toont misschien wel aan hoe veelzijdig hij als wielrenner was. In Madrid won hij de wegrit van de beloftecategorie en wist hij ook in de tijdrit een tweede plaats te behalen. Hij werd als het ware het professionele peloton in gekatapulteerd.


De Quickstep jaren

Bij Quickstep begon Grabovskyy aan zijn eerste avonturen tussen de profs. Met zijn vorige prestaties in het achterhoofd reed hij als het ware onder een enorm vergrootglas van verwachtingen. En hij bezweek onder de druk. Dmytro had teveel vrije tijd -zo gaf hij zelf aan in een interview met La Gazzetta Dello Sport- en kwam in een wereld van drank en vrouwen terecht. Het kwam zelfs zo ver, dat de voormalig wereldkampioen tweemaal ontsnapte aan de dood door toedoen van alcoholvergiftiging.


De wederopstand

Vastbesloten om terug te keren op zijn oude niveau vond hij onderdak bij ISD - Neri. Een flinke stap terug van Quickstep, maar hij moest zich opnieuw bewijzen. De wodka werd ingeruild voor een koelkast met alleen maar flessen water en langzaamaan krabbelde hij weer op. Met momenten was de kracht waarmee hij ooit wereldkampioen werd weer terug te zien. Ook in 2010 begon hij het seizoen voortvarend met een aantal zeer sterke optredens. Hij wist zelfs het bergklassement in de Tirreno- Adriatico te winnen.
Helaas zijn de professionele wielerwereld en Grabovskyy nooit een goed huwelijk geweest en een gecompliceerde sleutelbeenbreuk doorbrak zijn wederopstand. Dmytro stond weer helemaal onderaan de ladder.


De heerser van Israël

Na de teleurstelling van 2009 en 2010 doet Grabovskyy weer een stapje terug naar ISD - Lampre Continental, een satellietploeg van het grote Lampre. Het loopt helaas uit op een teleurstelling en noteert hij geen enkel noemenswaardig resultaat bij de ploeg. Het blijft vervolgens lang stil (ongeveer twee jaar) rond de eens zo sterke renner die in zijn zoektocht naar succes opdoemt in een van de meest excentrieke wielerlocaties van de wereld: Israël. Dmytro wisselt naar een Israëlische wielerlicentie en heeft weer een plek gevonden waar hij furore kan maken. Hij declasseert de concurrentie op de kampioenschappen van Israël, waar hij zowel de wegrit als de tijdrit met grootst vertoon wint. 

Grabovskyy had een veelbelovende carrière in het vooruitzicht en eindigde uiteindelijk in het Israëlische wielercircuit.Zo had hij zijn leven waarschijnlijk niet uitgestippeld. 






Foto van: Cyclingnews.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten