maandag 24 februari 2014

Bert-Jan Lindeman vecht voor terugkeer

Er kan in een jaar veel veranderen, daar weet Bert-Jan Lindeman alles vanaf. Waar hij vorig jaar nog grote wedstrijden als de Amstel Gold Race, de Ronde van Vlaanderen en de Dauphine Libere reed, zal hij zich dit jaar op de minder grote wedstrijden moeten toeleggen. De reden voor deze stap terug is het verdwijnen van de Vacansoleil-ploeg. Met angst voor zijn toekomst als wielrenner koos Bert-Jan namelijk voor het Rabobank Development Team, een ploeg die opereert op het continentale niveau. Voor Lindeman is het duidelijk: hij moet zich dit seizoen in de kijker rijden. 


Aanvalslustige Neoprof

Als een stagiaire indruk maakt tijdens zijn stage dan weet je meestal dat een contract al binnen is, zo ook voor Lindeman. Hij liep eind 2011 stage bij Vacansoleil en maakte daar enorm veel indruk met zijn aanvalslust en doorzettingsvermogen. Met een contract en een mooi programma trok hij de lijn van zijn stageperiode goed door bij de World Tour formatie van Vacansoleil. Hij reed een prachtige eerste prof seizoen met verschillende hoogtepunten. Voor hem zelf was het absolute hoogtepunt winnen in eigen provincie: hij won de Ronde van Drenthe. Hoewel winnen natuurlijk altijd iets speciaals is, maakte hij het meeste indruk in de wedstrijden die hij niet won, maar wel kleurde. In Parijs - Roubaix wist Lindeman bijvoorbeeld de hele dag vooraan in de aanval te rijden. Een andere koers waar de Drent veel indruk maakte was het Nederlands kampioenschap op de weg. Hij trok halverwege de wedstrijd in de aanval en hield zijn inspanning heel lang vol. Zijn aanvalslust leverde hem een prachtige derde plek op in zijn eerste Nationale kampioenschap bij de profs. Hij fietste zichzelf in de kijker van de bondscoach en mocht na zijn eerste grote ronde (de Ronde van Spanje) ook meteen meedoen op het Wereldkampioenschap. In de Ronde van Spanje reed hij ook weer een aantal keer in de aanval, maar de vorm van het voorjaar was inmiddels een beetje weggeëbd. Al met al was het voor Lindeman een seizoen om niet te vergeten, en zijn toekomst bij Vacansoleil zag er rooskleurig uit. 

In 2013 was Lindeman inmiddels een gevestigde naam in het peloton, en hij reed dan ook alle voorjaarsklassiekers voor de Vacansoleil-ploeg. Met prima eindnoteringen in de Omloop het Nieuwsblad (25ste), de E3 Prijs (18de) en Dwars door Vlaanderen (13de) zette hij wederom een serie goede koersen neer. 


Weer onderaan de voedselketen

Lindeman is een hele goede wielrenner, daar mag geen twijfel meer over bestaan. Hij heeft de drijfveer, de passie en het doorzettingsvermogen om ver te komen, maar op dit moment mist hij nog dat beetje geluk wat hem naar de top kan brengen. Met het verdwijnen van de Vacansoleil-ploeg verdween ook het contract van Bert-Jan logischerwijs. Hij stond weer helemaal onderaan de voedselketen en moest opzoek naar een nieuwe ploeg in 2014. Dat het Rabobank Development Team, de opleidingsploeg van de KNWU, hem vervolgens gehaald heeft is dan ook zeer slim en goed van de ploeg. Met zijn ervaring en drive lijkt hij de perfecte leermeester te zijn voor de Nederlandse jonkies. Voor hemzelf is het ook een goede beslissing geweest, want het team van de KNWU krijgt best wel wat mooie wedstrijden voorgeschoteld. Lindeman zal niet de Ronde van Vlaanderen rijden of een grote ronde, maar hij zal wel de absolute kopman zijn in de klassiekers en kleine rondes waar de ploeg start, iets wat hem goed zal doen. Ook van de week in de Ruta del Sol kreeg Lindeman de vrijheid om zich te bewijzen als kopman, en dat deed hij behoorlijk goed. Van nature is Lindeman geen klimmer, maar de Drent schroomde de mogelijkheid niet om kort te eindigen in de Spaanse rittenkoers. Met een 16de plek in de eindnotering begint zijn seizoen goed, en het feit dat hij renners als Laurens Ten Dam en Maxime Monfort achter zich laat is hoopgevend. Lindeman hoort thuis in de World Tour, en ik weet eigenlijk wel zeker dat hij zijn ticket daarnaartoe dit seizoen gaat verdienen.
Foto van: wikipedia.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten