vrijdag 14 februari 2014

Polen vindt nieuwe hoop in Michal Kwiatkowski

Jarenlang teerde Polen op de prestaties van Sylvester Szmyd en Przenyslaw Niemiec, maar sinds vorig jaar is er een nieuw uithangbord voor het Poolse wielrennen. Michal Kwiatkowski pakte in 2013 in zijn eentje al meer WT-punten dan Szmyd en Niemiec bij elkaar. Hij kan tijdrijden, klimmen, heeft een goede sprint en kan zowel de korte als de lange rittenkoersen aan. Waar de limieten liggen van zijn kwaliteiten, daar is nog geen pijl op te trekken. De 23-jarige renner van OmegaPharma - Quick Step is het seizoen in ieder geval goed begonnen met zijn overwinning in de Trofeo Serra de Tramuntana. Is Polen een nieuwe weg ingeslagen met Kwiatkowski?
Leeftijdsgenoot van Peter Sagan

Peter Sagan heeft zich in de afgelopen jaren gemanifesteerd in het rijtje van de beste wielrenners van de wereld. De Slowaak deed bijna overal waar hij startte mee om de overwinning, die hij ook vaker dan de gemiddelde profwielrenner behaald. Een goede bekende van dit Slowaakse wonderkind is Michal Kwiatkowski. Beide renners zijn van 1990 en nog voordat ze allebei actief werden in professionele wielrennen kwamen ze elkaar al vaak tegen. Op dit moment staat Sagan hoger in de pikorde, maar in het verleden was het Kwiatkowski die alles won. Op zijn palmares staan onder andere een wereldtitel tijdrijden bij de junioren en twee Europese titels in het tijdrijden. Toch duurde het een tijdje voordat beide mannen elkaar weer tegenkwamen op het hoogste niveau. Sagan vond onderdak bij Liquigas (Inmiddels Cannondale) en stond meteen aan de start van grote wedstrijden. Kwiatkowski maakte eerst nog wat omzwervingen en via Caja Rural kwam de Pool in 2011 bij Radioshack terecht. Michal, op dat moment vooral gerespecteerd om zijn tijdritcapaciteiten, rijdt vooral kleinere rittenkoersen. In koersen als de Driedaagse van West-Vlaanderen en de Driedaagse de Panne - Koksijde moet hij zijn ambitie kwijt. Met zijn tijdrit komt de Pool redelijk ver, maar het is niet de Kwiatkowski die in de junioren zoveel indruk maakte. 
In 2012 maakt Michal de overstap naar de Belgische OmegaPharma ploeg van Patrick Lefevere. Hoewel de ploeg Kwiatkowski vooral om zijn tijdritcapaciteiten binnenhaalde, was manager Lefevere er al meteen van overtuigd dat er meer in de Pool zat dan alleen sterke tijdritten. De manager die jarenlang werkte met grote renners als Paolo Bettini, Richard Virenque, Nick Nuyens en Sylvain Chavanel wist het meteen. Hij volgt Kwiatkowski al sinds zijn 17de en is ervan overtuigd dat de Pool het in zich heeft één van de beste wielrenners van de wereld te worden.


2012 en het droomjaar 2013

Bij de ploeg van Lefevere was er ruimte genoeg voor de jonge Pool om zich in alle rust te ontwikkelen. Waar hij bij Radioshack vooral de kleinere wedstrijden reed, was het bij OmegaPharma andere koek. Hij startte in een groot aantal voorjaarsklassiekers en mocht ook zijn debuut maken in een grote ronde: de Ronde van Italië. Vooral in de tijdritten zagen we een sterke Kwiatkowski en hij kwam in zeer sterke vorm uit de Italiaanse rittenkoers, om zich toe te leggen op zijn hoofddoel van 2012: de Ronde van Polen. In eigen land reed hij lang mee voor de eindwinst en met een tweede plaats in het algemeen klassement liet de Pool ook zien dat de korte rittenkoersen op zijn lijf geschreven waren. Hij sloot 2012 af met een sterke achtste plaats in de Eneco Tour en hij vestigde zijn naam in het rijtje van opkomende talenten.

Hoewel 2012 een erg goed jaar was voor Michal, had niemand kunnen verwachten dat hij zo'n enorme ontwikkeling zou doormaken in 2013. Vooral in de Italiaanse Tirreno - Adriatico verbaasde hij vriend en vijand. Met een briljant optreden in de etappe naar Prato di Tivo, een steile beklimming in de Italiaanse Abruzzen, nam hij de leiderstrui een dagje mee om de schouders. Hij verloor de Tirreno, maar met een vierde plaats in het eindklassement was hij in een klap de revelatie van 2013. Op zichzelf had deze prestatie zijn seizoen al een succes kunnen maken, maar de protegé van Lefevere wilde meer en ook in de Ronde van Vlaanderen (100 kilometer in de aanval) en de heuvelklassiekers (vierde in de Amstel Gold Race en vijfde in de Waalse Pijl) steeg hij boven zichzelf uit. Van tijdrijder naar klassieke renner/ klassementsrenner in de korte rittenkoersen, een bijzondere ontwikkeling in een jaar tijd. En ook nu was de jonge Pool nog niet verzadigd, nog lang niet. Met een zege in de nationale kampioenschappen van Polen behaalt Michal zijn mooiste overwinning ook in 2013. Gehuld in de Poolse kampioenstrui reist hij samen met OmegaPharma - Quick Step af naar Frankrijk voor de grootste wedstrijd van het jaar: de Ronde van Frankrijk. Dat hij kon tijdrijden wisten we op dat moment al ook wisten we dat hij zijn mannetje stond in de korte rittenkoersen, maar dat Michal ook drie weken meekon op het hoogste niveau was zijn nieuwste verassing. Lange tijd reed hij in de witte jongerentrui en had hij uitzicht op een top tien klassering in zijn eerste Tour. Hij werd uiteindelijk elfde en dat in zijn eerste Ronde van Frankrijk. Ter vergelijking: Alberto Contador werd slechts 31ste in zijn eerste Tour.


Hoe gaat het nu verder met het Poolse wielrennen? 

Het wielrennen in Polen kreeg afgelopen zomer door de prestaties van Kwiatkowski  een enorme boost. Dat er een renner uit hun land in het wit reed was uniek, en zorgde er voor dat er een hele hype ontstond bij de Poolse supporters. Het leverde Michal de bijnaam 'Kwiatek' op, wat Pools is voor bloem. De 'Bloemen Mania' leidde er namelijk toe dat honderden Poolse fans langs de weg stonden in Frankrijk.
Voor de jonge wielrenners is een voorbeeld als Michal Kwiatkowski natuurlijk heel belangrijk en ook hijzelf ziet dit belang in. Vandaar dat de Pool zijn eigen wieleracademie opende in Torun, gelegen in het noorden van Polen. In de schaduw van Michals successen is er nog een talentvolle Pool die aandacht verdiend. Zijn naam is Rafal Majka. In tegenstelling tot 'Kwiatek' is Majka een echte klimmer. De renner van Saxo Bank - Tinkoff reed in de Ronde van Italië en de Ronde van Spanje goede klassementen (zevende in de Ronde van Italie en negentiende in de Ronde van Spanje) en bekroonde deze prestaties met een podiumplaats in de Italiaanse najaarsklassieker: de Ronde van Lombardije.
Onder leiding van deze twee renners slaat Polen een nieuwe weg in en ik denk dat beide renners de komende jaren nog veel WT-punten gaan binnenslepen voor het Poolse wielrennen.

Foto van: capovelo.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten