woensdag 12 februari 2014

Sacha Modolo neemt Lampre op sleeptouw

Vorig jaar wist het Italiaanse team Lampre - Merida slechts één zege te pakken in de sprint: Andrea Palini versloeg een handvol Europeanen en Eritreanen in de Tropicale Amissa Bongo. Voor Lampre, een ploeg die in het verleden met renners als Alessandro Petacchi, Daniele Bennati en Danilo Napolitano altijd meedeed om de belangrijke ritten en sprintklassiekers, is de enkele sprintzege van Palini in 2013 gewoonweg niet goed genoeg. Er moest kwaliteit worden binnengehaald en dat gebeurde dit jaar met het aantrekken van Sacha Modolo dan ook. De sprinter wist vorig seizoen namelijk negen sprintoverwinningen veilig te stellen en lijkt de aangewezen man om Lampre weer op de (sprint)kaart te zetten.


De succesjaren van Lampre

Hoewel Lampre al vanaf 1991 aanwezig is in het wielrennen, kwam de ploeg pas echt tot bloei vanaf 2005. Een fusie van Lampre en het grote Italiaanse Saeco kwam tot stand met als gevolg dat er grote namen binnenstroomde bij de ploeg van algemeen directeur Giuseppe Saronni. De Italiaanse oud-wereldkampioen was zelf trouwens ook een verdienstelijk sprinter in zijn tijd. De grootste namen die de ploeg tot hun beschikking kregen waren Damiano Cunego en Gilberto Simoni. Verder bleken Alessandro Ballan (voor de klassiekers) en Daniele Bennati (voor de sprints) grote talenten in de ploeg van Saronni.
In de jaren van 2005 tot 2011 werden grote overwinningen geboekt. De Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, de Vattenfall Cyclassics, de Ronde van Italië en verschillende ritzeges in de grote rondes zagen allemaal een winnaar gehuld in de roze-blauwe tricots van Lampre. 

De sprinters die de kastanjes uit het vuur haalden waren Daniele Bennati en Alessandro Petacchi. Met meerdere overwinningen in de Ronde van Frankrijk, de Ronde van Italië en de Ronde van Spanje hing dagsucces in grote rondes vaak van deze mannen af. Beide sprinters zijn niet meer zo snel als vroeger en rijden bovendien niet meer in dienst van Lampre. Het is ondertussen alweer een tijd geleden (2010) dat er door Lampre een sprint werd gewonnen in de Ronde van Frankrijk en de behoefte naar een nieuwe sprinter was groot.
De laatste jaren heeft het succes van Lampre een flinke neergang gemaakt. Zowel de sportieve prestaties als de naam Lampre kreeg te kampen met grote tegenslagen. In 2010 werd namelijk een lijst dopingverdachten gepubliceerd die er allemaal van verdacht werden te werken met de illustere apotheker Guido Nigrelli. De 'Mantova zaak' omvatte ook een groot scala aan Lampre renners.Sacha Modolo: het eeuwige talent

Met het binnenhalen van Sacha Modolo lijkt Lampre de zwaar belaste sprintschouders  in één klap lichter te maken. De Italiaan geldt al jaren als een groot talent en krijgt bij Lampre de kans om door te groeien op het hoogste niveau. Als eerstejaarsprof wist Sacha al eens vierde te worden in Milaan - San Remo (2010). Een absurde prestatie voor zo'n onervaren renner in zijn eerste jaar tussen de grote mannen. De logische volgende stap bleef daarna toch een beetje uit en hij zag jaar na jaar zijn voorbereiding op de Ronde van Italië mislopen. Blessures en pech achtervolgen de sprinter tot op heden toch een beetje. Inmiddels zijn we wat jaren verder en vorig seizoen bewees Sacha sterker te zijn dan ooit met negen overwinningen. Het hoogtepunt was ongetwijfeld de sprintoverwinning tegen Mark Cavendish in de Tour de San Luis.
Dit jaar is Sacha Modolo ambitieuzer dan ooit, maar nadat hij vier jaar lang zijn pijlen richtte op de Ronde van Italië is het dit jaar tijd voor iets nieuws: de Ronde van Frankrijk.De volgende stap in zijn ontwikkeling

Tot vorig jaar was Sacha Modolo slechts een subtopper in het sprintveld en was er bijna altijd wel een iemand beter dan de Italiaan. Dit jaar is daar verandering in gekomen. Zowel voor Lampre als voor Modolo zelf blijkt 2014 het jaar van de droomstart te zijn. Sacha won al een rit in de Tour de San Luis tegen niemand minder dan Peter Sagan en ook op Mallorca wist hij twee overwinningen in de wacht te slepen met de winst in de Trofeo Palma en de Trofeo Ses Salines. Dit zou zomaar het jaar kunnen worden van de Italiaanse sprinter die de volgende stap in zijn ontwikkeling heeft gezet. Of het genoeg is om Mark Cavendish, Andre Greipel en Marcel Kittel af te troeven moet nog blijken, maar de Italiaan gaat zich zonder twijfel mengen in de debatten en daar kan zomaar een grote overwinning tussen zitten.


Foto van: Cyclingnews.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten