maandag 17 februari 2014

Tommeke op koers voor nummer vijfMet twee sprintzeges in de Ronde van Qatar en de puntentrui om de schouders is Tom Boonen dit seizoen sterk uit de startblokken geschoten. Het koppie staat de goede kant weer op en de benen lijken terug op het gebruikelijke niveau. Na een rampjaar met veel blessureleed is Tommeke weer klaar om te schitteren. Nu is het hopen dat zowel hij als Cancellara een keer heel blijven tot de grote klassiekers in april, zodat we opnieuw kunnen genieten van de strijd tussen de twee giganten in het kasseienwerk. De strijd die we voor het laatst zagen in dat legendarische voorjaar van 2010.


Terug in Qatar

Een ellebooginfectie gooide eerst al zijn voorbereiding voor het 2013 seizoen in de war, waardoor Boonen niet via zijn vertrouwde Qatar, maar in Oman zijn seizoen moest starten. Hij leek na lange tijd van twijfel toch op tijd fit om te vlammen in Gent – Wevelgem en De Ronde van Vlaanderen, maar alles liep echter anders. Turbo Tom viel in beide wedstrijden en in de laatstgenoemde race brak hij zelfs een rib. Einde voorjaar. Een schamele zege in De Ronde van Wallonië gaf Boonen in ieder geval nog de smaak van overwinning in 2013, maar zijn seizoen redden deed het niet. Dit jaar is  Tommeke weer terug in Qatar, waar hij vorig jaar voor het eerst sinds 2004 geen zege wist te pakken, en de Belg lijkt ijzersterk. In de vierde rit wist hij zelfs de Duitse topsprinter André Greipel achter zich te houden, wat zijn vorm alleen maar onderstreept.

Concurrentie alom

Nog eenmaal moet Boonen zijn favoriete klassieker Parijs – Roubaix winnen om absolute recordhouder te worden van het Franse monument. Een eer die hij nu nog moet delen met de illustere ‘Mister Parijs Roubaix’ beter bekend als Roger de Vlaeminck. Inmiddels is Tommeke 33 jaar oud en de jaren beginnen stilaan te tellen. De concurrentie wordt met het jaar groter, denk aan mannen als Sep Vanmarcke, Lars Boom en Peter Sagan. Het is Boonen er dus veel aan gelegen om dit jaar die legendarische vijfde zege te pakken bij de aankomst in het Velodrome. Bovendien zal hij erop gebrand zijn om zijn eeuwige rivaal Fabian Cancellara niet op gelijke hoogte te laten komen als het gaat om het aantal zeges in ‘zijn’ Parijs - Roubaix.

Een ploeg vol vedettes

Zolang als hij de wedstrijd fietst zal Tom Boonen kopman zijn in Parijs – Roubaix, dat staat vast. Dat betekent echter niet dat hij de enige man binnen de ploeg is die de klassieker op zijn naam kan schrijven. In zijn afwezigheid namen vorig jaar Zdenek Stybar en Stijn Vandenbergh de honneurs verdomde goed waar. Pech weerhield hen echter van een sprint met Cancellara en Vanmarcke, die respectievelijk nummers één en twee werden. Daarachter was de derde plek weggelegd voor onze eigen Niki Terpstra, ook al een ploeggenoot van Tom Boonen. Als we daar dan nog het talent van Guillaume van Keirsbulck en de ervaring van Gert Steegmans bij optellen, staat er in principe een ploeg die deze wedstrijd niet mag verliezen. Hoewel ook Cancellara toch een sterkere ploeg om zich heen zal hebben dan de voorgaande jaren, met Gregory Rast, Stijn Devolder, Kristof Vandewalle en toptalent Jasper Stuyven, lijkt het toch Omega Pharma – Quick Step dat de wedstrijd zal moeten gaan maken, met een ploeg vol favorieten. Een prachtvoorjaar ligt in het verschiet, mits de grote mannen zichzelf niet opnieuw blesseren. Dus heren Spartacus en Tommeke, blijf alsjeblieft recht dit voorjaar.
Foto van: gva.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten