woensdag 26 februari 2014

Wielrennen in Maleisie: de Ronde van Langkawi

Het klinkt misschien ongebruikelijk, maar Maleisië is al jaren vaste prik in de voorbereiding van een aantal wielrenners. Hoofdzakelijk sprinters maken de vlucht naar Langkawi zoekend naar een eerste seizoenszege, maar er zijn ook genoeg klimmers aanwezig om er een interessante ronde van te maken. Ook dit jaar zijn er weer grote namen die zich gaan meten met de Aziatische top van het wielrennen. Duels tussen 'onze eigen' Pieter Weening en de Iraanse Mirsamad Poorseyedigolakhour, het kan allemaal in Langkawi.





Het grote sprintfestijn

Recordhouder van het aantal ritzeges in de Ronde van Langkawi is Andrea Guardini. De Italiaanse sprinter, die al jaren bekend staat als een enorm groot talent, reist jaarlijks af naar Maleisië om vertrouwen te tanken. Hij wist in 2012 bijvoorbeeld zes keer te winnen in Langkawi, een absoluut record. Concurrentie op het gebied van sprinten komt onder andere uit Nederlandse hoek: Theo Bos won vorig jaar nog twee ritten en hij weet dat het mogelijk is om de Italiaan te verslaan in de Maleisische sprintetappes, zie vorig jaar. Ook Kenny van Hummel is aanwezig in Azië. Voor zijn nieuwe ploeg Androni Giocattoli wil hij zich natuurlijk meteen bewijzen. Samen met ploeggenoot Omar Bertazzo zal Androni dan ook zeker een rol gaan spelen in de sprints. Verder is Francesco Chicchi ook een gevaarlijke outsider voor de sprintetappes. Hij bezit niet meer de snelheid van vroeger, maar met zijn twee etappezeges vorig jaar blijft hij een niet te vergeten sprinter. Favoriet om Guardini te verslaan is in mijn ogen Aidis Kruopis. De renner van Orica - Greenedge was in Qatar heel dichtbij een zege en zal in Langkawi de nul van het scorebord willen vegen. Andere namen die zeker in aanmerking komen voor een plek in de top tien van sprintetappes of zelfs meer zijn: Youcef Reguigui (MTN), Anuar Manan (Terengganu Cycling Team), Takaeki Ayabe (Asian Racing Team), Kazuhiro Mori (Asian Racing Team), Ruslan Tleubayev (Astana), Michael Kolar (Tinkoff - Saxo), Yannick Martinez (Europcar), Carlos Quintero (Colombia), Robert Forster (United HealthCare), Rico Rogers (OCBC Singapore Continental) en Daniel Klemme (Synergy Baku).


De Genting Highlands

Wie wint in de bergetappe naar de Genting Highlands wint ook bijna altijd de Ronde van Langkawi. De Maleisische beklimming heeft een lengte van bijna twintig kilometer en bevat stukken boven de 10% stijgingspercentage. Het is een klim voor de klimmers die een versnelling in huis hebben. In de laatste jaren was Genting Highlands dan ook vooral weggelegd voor de Colombiaanse en Venezolaanse klimmers. Zo won Jose Serpa in zijn carrière maarliefst viermaal de etappe met aankomst op de Genting Highlands. In de achttien keer dat de klim deel uitmaakte van de Ronde van Langkawi won er elf keer een Zuid-Amerikaan. Ook dit jaar is het dus vooral uitkijken naar de Zuid-Amerikanen op Genting Highlands.



Favorieten voor de zege

Pieter Weening werd vorig jaar tweede en met het ontbreken van winnaar Julian Arredondo is Weening dan ook één van de favorieten voor de eindzege dit jaar. Toch zal het pittig worden voor de Nederlander, want in Langkawi kan de concurrentie uit onbekende hoek komen. Yonathan Monsalve is zo'n renner uit onbekende hoek. De Venezolaan won in 2011 de Ronde van Langkawi en werd daarmee de jongste eindwinnaar in de geschiedenis van de ronde, maar de twee edities daarna was hij een stuk minder goed. Monsalve heeft misschien niet de vorm van 2011, het blijft een sterke klimmer met veel ervaring in Maleisië en dat maakt hem een hele interessante outsider. Favorieten voor de eindzege naast Weening en Monsalve zijn Natnael Berhane (Europcar), Alexandr Dyachenko (Astana), Louis Meintjes (MTN), Johan Chaves (Orica - GreenEge), Steven Kruijswijk (Belkin) en Tsgabu Grmay (MTN). Verdere interessante namen voor een top tien notering zijn de Denen John Ebsen (CCN Cycling Team) en Jesper Hansen (Tinkoff - Saxo) Christoph Kern (Europcar), de Iraniërs Mizbani en Poorseyedigolakhour (Tabriz)  en John - Lee Augustyn (MTN).
Een hele interessante reeks namen, waarvan ik vooral benieuwd ben naar de prestaties van Kruijswijk en Chaves. Beide renners waren in het verleden wereldtop in hun leeftijdscategorie en zoeken al een tijdje naar oude vorm. Voor al deze mannen is het simpel: win op Genting Highlands en je wint waarschijnlijk de Ronde van Langkawi.





Foto van: velonews.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten