zaterdag 8 februari 2014

Dylan van Baarle: een neoprof met inhoud

In het bloedhete Dubai stond hij er meteen en de Aziatische zandbak is niet eens het terrein waar Dylan van Baarle normaliter op uitblinkt. Met Van Baarle heeft Nederland namelijk weer een potentiƫle topper in huis voor de klassiekers. Het is al jaren wachten op de volgende lichting Nederlandse voorjaarsspecialisten, die misschien met Van Baarle weer een flinke kwaliteitsinjectie krijgt. Van Baarle heeft iets wat hem ver kan gaan brengen: hij is niet bang om tegen de stroom in te zwemmen. Dat bewees hij al met zijn overstap naar het Amerikaanse Garmin - Sharp, in plaats van de gebruikelijke stap naar het Nederlandse Belkin.


Topper bij de junioren & beloften

Dat Van Baarle een groot talent is, is na het zien van zijn voorlopige erelijst een vanzelfsprekendheid. De Nederlander wist als eerstejaars junior al indruk te maken met zijn overwinning in de Ronde van Zuid - Limburg, maar het was slechts het begin van een lange reeks aan goede resultaten die Dylan door de jaren heen zou vasthouden. De mooiste resultaten op de erelijst van Van Baarle zijn ongetwijfeld zijn overwinningen in de Olympia Tour (Die hij tweemaal op rij won), de Nederlandse dubbel bij de beloften (de beste op de weg en in de tijdrit) en de grote eindzege in de Thuringen Rundfahrt. Met een totaal van zes overwinningen in 2013 was de overstap naar de profs een must.

Overstap naar de Garminploeg

Hij reed de afgelopen drie jaar voor de opleidingsploeg van Rabobank/Belkin, maar zijn keuze voor het Amerikaanse Garmin was vrij snel gemaakt. De ploeg van Jonathan Vaughters ziet veel in de jonge Nederlander en schotelt hem een mooi programma voor. Bij Belkin waren ze niet snel genoeg en juist de garantie op een mooi voorjaarsprogramma gaf de doorslag bij Van Baarle. Met het vizier gericht op wedstrijden als Parijs - Roubaix en de Ronde van Vlaanderen is Garmin misschien ook wel de betere stap. Bij Garmin komt hij verder ook nog een aantal landgenoten tegen. Met Thomas Dekker, Tom-Jelte Slagter, Raymond Kreder en Sebastian Langeveld in de gelederen kent Garmin een groot Nederlands aandeel, wat de overgang nog makkelijk zou moeten maken voor Van Baarle.

Doelstellingen voor de toekomst

Dat Van Baarle zich nu al goed kan meten met de toppers in het professionele wielrenner bewees hij in de Dubai Tour die vandaag ten einde kwam. Met een vierde plaats in etappe 3 en een tiende plaats in de eindklassering staat Van Baarle al vroeg in het seizoen scherp. Zijn enorme motor is daar waarschijnlijk verantwoordelijk voor. Bij de jeugdcategorieĆ«n wist Dylan al vaker gebruik te maken van deze motor, waarmee hij verschillende sterke tijdritten reed. Zelf ziet hij de klassiekers als zijn grootste doel, maar ik zie in hem ook een sterke man voor de kleinere rittenkoersen. 2014 zal een jaar worden waarin hij vooral veel zal gaan leren, maar ik sluit niet uit dat hij in verschillende wedstrijden gewoon voorin mee gaat doen. Het Nederlandse wielrennen heeft er in ieder geval weer een enorm groot talent bij en laten we hopen dat hij de stap naar de wereldtop ook gaat zetten.

Foto van: Ad.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten