maandag 10 februari 2014

Sven Kramer: een wereldtopper op de fiets?

Hij volgde zichzelf twee dagen terug op als winnaar van de Olympische titel op de 5000 meter schaatsen en gaat daarmee de boeken in als één van de succesvolste schaatsers die Nederland ooit heeft gehad. Sven Kramer en schaatsen blijkt al jaren een goed huwelijk te zijn, maar het had ook zomaar anders kunnen lopen. In 2004 moest hij nog nipt de duimen leggen voor generatiegenoot Robert Gesink in het Nederlands Kampioenschap tijdrijden voor junioren en in 2006 was alleen Bauke Mollema beter op het Districtskampioenschap Noord. De geboren Heerenvener maakte indruk in verschillende wielerwedstrijden, maar het schaatsen trok hem meer. Vijf uur op een fiets zitten vond hij maar saai. Toch blijf het een interessant vraagstuk: Wat als Sven Kramer voor het wielrennen had gekozen?

Sven Kramer op de fiets

Met twee schaatsende ouders werd de schaatssport hem met de paplepel ingegoten, maar tot aan een bepaalde leeftijd behoorde hij ook tot de nationale top in het wielrennen. Als generatiegenoot en concurrent van Robert Gesink in de jonge jaren is het grappig om de vergelijking te trekken met de Varssevelder. Gesinks specialiseerde zich in het rondewerk en manifesteert zich met momenten ook bij de wereldtop in de klassiekers. Of Sven Kramer dat ook had gekund? Ik ben er eigenlijk wel van overtuigd. Sven is uniek: een alles of niets sporter, wat bij Kramer eigenlijk altijd neerkomt op alles. Zijn drijfkracht had ook zeker prijzen opgeleverd in het wielrennen.
Hij koos dan weliswaar voor het schaatsen, ergens zal het wielrennen altijd interessant blijven voor Kramer. In de laatste jaren flirtte hij veelvuldig met een overstapje naar de wielersport. Parijs - Roubaix en de Tour de France zijn in Kramers ogen prachtige wedstrijden, maar hij houdt het (voorlopig) bij het schaatsen. 


Eerdere succesverhalen 

Het is geen vreemde carrièreswitch van het schaatsen naar het wielrennen. Het werd al een paar keer eerder gedaan. Zo was landgenoot en oud-schaatser Jan Bos ook baanwielrenner. Het grootste succesverhaal is misschien wel de overstap van Amerikaan Eric Heiden. De schaatser won op de Olympische Spelen in 1980 nog vijf gouden medailles op de afstanden 500, 1000, 1500, 5000 en 10,000 meter. Het winnen van vijf gouden medailles op één Spelen, is tot op heden slechts door twee Olympiërs geëvenaard (Vitali Tsjerbo op de Zomerspelen van 1992 en Michael Phelps op de Zomerspelen van 2008). Eric Heiden trok in 1986 de stoute schoenen aan en maakte de overstap naar de wielersport. Hij werd Amerikaans kampioen op de weg en won verschillende Amerikaanse wedstrijden. Ook reed hij mee in de Ronde van Italië en de Ronde van Frankrijk. Helaas voor de Amerikaan wist hij de Ronde van Frankrijk niet uit te rijden door een valpartij. 
De kans dat Sven Kramer ooit nog mee gaat doen aan grote wedstrijden als de Tour de France en Parijs - Roubaix is klein, maar met TVM (van 1986 tot aan 2000 ook een grote wielerploeg) als grootste sponsor van zijn ploeg blijft het wielrennen onlosmakelijk verbonden aan het schaatsen. 
Foto van: LC.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten