zaterdag 18 januari 2014

Caleb Ewan met ambities in Tour Down Under

Met zijn negentien jaar zal Caleb Ewan één van de de jongste renners zijn die dinsdag aan de start verschijnt van de Tour Down Under. Hij gaat daar uitkomen voor het relatief onbekende en vooral kleine team: UniSa - Australia. Ondanks zijn leeftijd en ploeg, heeft Caleb Ewan grote plannen voor de eerste World Tour wedstrijd van het jaar. Hij hoopt Greipel te verslaan en bombardeert zich met verwachtingen door te zeggen dat het allemaal mogelijk moet zijn. Hoe goed is Caleb Ewan eigenlijk?
Groot Talent

Caleb Ewan maakt eigenlijk al jaren indruk in de sprints. De eerste keer dat de in Sydney geboren Australiër op mijn radar verscheen was in 2012. In de Jayco Bay Classic, een serie criteriums waar ook veel grote renners aan meededen, wist de toen pas zeventienjarige Ewan grote namen als Allan Davis, Matthew Goss en Robbie McEwen te verslaan. Hij was in één klap een 'groot talent'.


De bevestiging

Vorig jaar was het wachten op de constante bevestiging van zijn talenten. En die bevestiging kwam er, meerdere keren zelfs. Hij won in het voorjaar van 2013 de GP Palio del Recioto in Italië en de Franse klassieker La Côte Picarde. Hiermee bewees Caleb meer te zijn dan alleen een sprinter. Later dat jaar liet hij ook zien nog altijd te beschikken over een fenomenale eindsprint met twee ritzeges in de Tour de l'Avenir, twee ritzeges in de Thuringen Rundfahrt en een enkele ritzege in de Tour Alsace. Caleb behoort tot de beste van zijn leeftijdsgenoten en was zelfs heel dichtbij de wereldtitel afgelopen zomer in Florence, hij werd uiteindelijk 4de en liep net een medaille mis.


Wat gaat Ewan dit seizoen laten zien?

De jonge sprinter is klaar voor de stap naar het professionele wielrennen, maar we zullen tot oktober moeten wachten voordat we hem in actie gaan zien op het hoogste niveau. Ik verwacht dat hij tot dan een heuse zegereeks gaat opbouwen bij de 'kleintjes'. Caleb kiest er dus voor om nog een seizoen bij de beloften rond te rijden voor zijn overstap naar het grote Orica - GreenEdge en zijn aanwezigheid in de Tour Down Under is een goede manier om te wennen aan het grote publiek. Het talent is namelijk immens populair op het moment (Op Pro Cycling Stats is te zien dat hij momenteel één van de meest populaire renners is: http://www.procyclingstats.com/index.php?c=5) en dat zal wel even een omschakeling zijn van het beloftecircuit.
Ik ben benieuwd of Ewan inderdaad in staat is om Andre Greipel te kloppen volgende week. Zo niet, dan gaat het in de toekomst wel gebeuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten