zondag 26 januari 2014

Diego Ulissi, de Italiaanse Finisher

Hij won afgelopen week een rit in de Tour Down Under en bekroonde dat vandaag ook nog eens met een podiumplek in de eindstand. Dat is een prima resultaat in zijn eerste race van 2014. Hiermee trekt de Italiaan zijn vorm van afgelopen seizoen moeiteloos door. Met drie gewonnen klassiekers binnen tien dagen (Milaan - Turijn, de Coppa Sabatini en de Giro d'Emilia) bewees hij vorig jaar heer en meester te zijn van de maand oktober. Diego Ulissi is een Italiaan in optima forma, als hij de kans op de overwinning krijgt is het vaak ook raak. Hij gaat de komende jaren nog voor de klassiekers, maar in de toekomst gaat Diego ook een gooi doen naar de grote rondes. 2014 zou zomaar het jaar van de Italiaan kunnen worden.
Topper van zijn lichting

Het killersinstinct van Diego is er al vanaf hele jonge leeftijd. Wat veel liefhebbers van het wielrennen niet weten is dat Diego Ulissi een unieke prestatie leverde als junior. Hij werd namelijk tweemaal wereldkampioen in zijn juniorenjaren (In 2006 & 2007) en samen met landgenoot Giuseppe Palumbo mag hij zich de enige noemen die het voor elkaar kreeg om zichzelf op te volgen als wereldkampioen bij de junioren. De Toscaan liet toen al zien dat hij zelden een kans op de overwinning laat liggen. 


De stad van de krekel

Buiten zijn prestaties als junior en als prof heeft Diego Ulissi nog iets mee wat hem speciaal maakt. De 24-jarige Italiaan is namelijk geboren in Cecina, een kleine stad in Toscane. Nu is dat op zichzelf natuurlijk niets aparts, maar wie een beetje verder kijkt dan de naam komt erachter dat Cecina een stad is van wereldkampioenen. Paolo Bettini is namelijk ook geboren in Cecina. Paolo Bettini, wiens bijnaam 'De Krekel' luidde vanwege zijn plotselinge aanvallen in de koers, werd ook tweemaal wereldkampioen. Net als Ulissi in 2006 & 2007, alleen dan bij de profs. De vergelijking met Bettini is hierdoor snel gemaakt en ze delen meer dan alleen de geboorteplaats. Ergens in Diego Ulissi schuilen wel wat kenmerken van 'De Krekel'.


Opzoek naar een grote zege

Diego Ulissi was één van de beste Italiaanse wielrenners in 2013, maar de renner van Lampre hunkert naar meer. Hij won in 2011 een rit in de Ronde van Italië en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds zijn meest prestigieuze zege. Diego gaat zich in 2014 op vier grote doelstellingen richten: De Tirreno - Adriatico in maart, de Waalse klassiekers in april, de Ronde van Italië in mei en de Wereldkampioenschappen in september. De komende jaren kunnen we hem vooral verwachten in de klassiekers en korte rittenkoersen. Hij is in zijn huidige vorm een outsider in de Tirreno - Adriatico en ook in de Waalse klassiekers verwacht ik dat hij vooraan te vinden zal zijn. In de Ronde van Italië hoopt Ulissi het kunstje van 2011 te herhalen en zal hij voor ritzeges gaan. Een goed eindklassement is ook nooit uit te sluiten met de talentvolle Italiaan, maar hij mikt duidelijk op de klassiekers en ritzeges dit jaar.
Diego is een finisher en ik verwacht dat zijn ritzege in de Tour Down Under zeker niet zijn laatste zege zal zijn dit jaar. Het zou zomaar het jaar van de Italianen kunnen worden met Diego Ulissi als een van de speerpunten.Foto van: roadcyclinguk.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten