woensdag 22 januari 2014

Vino4ever, Topidee of misrekening?Kazachstan heeft er naast Astana en Continental team Astana een derde professionele wielerploeg bij. De naam luidt Vino4ever, een naam die door menig wielerliefhebber met enig cynisme kan worden ontvangen. Het eerste deel van de ploegnaam vindt natuurlijk zijn oorsprong in de naam van de illustere Alexandre Vinokourov, een oud-wielrenner die er natuurlijk om bekend stond de regeltjes die de UCI voorschrijft aan de laars te lappen. Wat moet er dan terechtkomen van een ploeg met de naam Vino4ever?


Alexandre de Grote

Wielrennen leeft in Kazachstan en dat is toch voornamelijk dankzij Alexandre Vinokourov. Vino wist in zijn carrière tot tweemaal toe Luik-Bastenaken-Luik te winnen, eenmaal het eindklassement in de Ronde van Spanje, eenmaal de Amstel Gold Race en zeer recent kroonde hij zichzelf nog tot Olympisch Kampioen op de weg. Of hij al deze zeges op een eerlijke manier heeft weten binnen te slepen is nog maar de vraag. De eenmalige geldtransactie naar Alexandr Kolobnev is al tijden in het nieuws en Rigoberto Uran keek tijdens de sprint voor de Olympische titel wel heel erg nadrukkelijk de verkeerde kant op. Bovendien is het algemeen bekend dat de Kazachstaan wel van een pilletje hier en een bloedtransfusie daar hield. In het jaar na zijn grootste succes in de Ronde van Spanje liep Vino tegen de lamp, stout geweest in de Tour.

De Kazachstaanse kweekvijver

Vino4ever zou een ploeg moeten worden die de grootste Kazachstaanse talenten gaat opleiden. Apart, aangezien er ook al een continentale vorm van Astana bestaat met hetzelfde doel. Is de toevoer van Kazachstaanse talenten dan zo groot, dat Kazachstan twee opleidingsploegen nodig heeft? Dit jaar wist alleen Daniil Fominykh de overstap naar de WorldTour ploeg van Astana te maken. Een leuke renner, 22 jaar en vooral goed in de tijdrit, maar één renner in een jaar is toch wat schaars. Nu weet ik wel dat het jaar ervoor ook renners als Kamyshev, Lutsenko en de minder bekende Tleubayev de overstap naar Astana maakten, maar dan komen we alsnog maar op vier renners in twee jaar. Vanwaar dan nog een opleidingsploeg? Vooralsnog lijkt de ploeg vooral een soort ode aan zichzelf te zijn, want Vinokourov ziet zichzelf als een god en Kazachstan adoreert gezellig mee.

De ploeg

Vino4ever telt tien renners, waarvan er acht nieuw zijn in het profcircuit. Alle acht zijn ze geboren in 1992 of later dus deze talenten krijgen een uitgelezen kans om zich te bewijzen. De andere twee namen zijn Artyom Golovachshenko en Alexandre Shushemoin, die drie jaar terug stage liep bij Astana maar niet goed genoeg werd bevonden. Een kleine ploeg met onbekende renners dus, die zich naar alle waarschijnlijkheid wil gaan bewijzen in het Aziatische en Oost-Europese circuit. Veel weten we er nog niet van, maar met de controversiële naam Vino4ever zal het voorlopig met media-aandacht wel goed zitten. Of de Kazachstanen niet beter meer hadden kunnen investeren in de bestaande opleidingsploeg, in plaats van een nieuwe creëren, kunnen we pas achteraf zeggen. Ik ga ze in ieder geval volgen en ik hoop maar dat het goed komt met deze jongens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten