woensdag 8 januari 2014

Een Fransman op bloemenjacht in Australie

Hij weegt amper 60 kilogram en met zijn onopvallende gestalte zou je hem bijna over het hoofd zien in een peloton van renners. Het zou zomaar de reden kunnen zijn waarom de ploegleiding van Omega Pharma - Quickstep heeft besloten om Julian Alaphilippe op te stellen in de eerste World Tour afspraak van het nieuwe seizoen: de Tour Down Under. De Fransman is een onbekende tussen de grote kerels, en dat ligt hem wel. De gelegenheid maakt de dief, en wie weet 'steelt' Julian wel een ritje weg.
De strijder

Julian (21 jaar) is van origine een veldrijder, een hele talentvolle veldrijder. De laatste twee jaar zwaaide hij dan ook groots de scepter in de Franse cyclocrossen. Veldrijden is een mooie sport, maar de Fransman is ambitieus, en vanuit die redenering is het ook niet vreemd dat hij zich de laatste jaren heeft toegelegd op het wegwielrennen. De stijl van fietsen van Alaphillipe past ook in die redenering: Julian zal liever strijdend ten onder gaan dan weten dat er meer in had gezeten. Hij is in die zin een typische Franse wielrenner die in veel opzichten doet denken aan rittenkapers als Pierrick Fedrigo en Christophe Riblon.


Het juweel van Sant-Armand-Montrond

De Fransman, geboren in de kleine gemeente Sant-Armand - Montrond, toonde zich in 2013 een fenomenale afmaker. Met overwinningen in gerenommeerde wedstrijden als de Tour de Bretagne, Thuringen Rundfahrt en de Tour de l'Avenir kon zijn seizoen al niet meer stuk. Op het Wereldkampioenschap voor beloften was Julian ook duidelijk aanwezig. Met een gedurfde aanval legde hij het gehele peloton op de pijnbank, maar hij kon het machtsvertoon niet omzetten in een overwinning. Het was echter wel genoeg om zijn profcontract voor 2014 in de wacht te slepen. Bij Omega Pharma - Lotto krijgt hij de mogelijkheid om een heel ander peloton van renners op de pijnbank te leggen.
Zijn geboorteplaats Sant-Armand- Montrond staat bekend als één van de grootste producten van goud en juwelen van Frankrijk, en wie weet gaat Julian Alaphilippe wel de geschiedenis in als het grootste 'juweel' wat ooit uit de kleine gemeente geëxporteerd is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten