woensdag 29 januari 2014

Ghader Mizbani: vaandeldrager van het Iraanse wielrennenMeer dan 75 overwinningen telt het palmares van Ghader Mizbani, op een enkele zege na allemaal behaald in Azië. Driemaal werd hij nationaal kampioen van Iran op de weg en eenmaal wist hij ook het Iraans kampioenschap tijdrijden op zijn naam te schrijven. Inmiddels is hij 38 jaar oud en nog altijd één van de speerpunten van Tabriz Petrochemical Cycling Team, één van de meest spraakmakende Aziatische wielerploegen van de afgelopen tien jaar. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat Ghader Mizbani het nooit in de World Tour heeft mogen proberen?


Mee met de grote mannen

Misschien is het het feit dat Iraanse wielrenners vaker last hebben met de overstap naar Europa. We zagen het al eerder bij Mehdi Sohrabi, die de eerste maanden dat hij voor Lotto reed amper ingezet kon worden, omdat hij nergens een werkvisum kon verkrijgen. Misschien hadden de ploegen geen zin in al die moeite en vonden ze het teveel gedoe. Of misschien is Ghader simpelweg tien jaar te vroeg geboren. In deze tijd waarin de mondialisering van het wielrennen duidelijk aan het licht komt zouden zijn kansen om naar Europa te komen waarschijnlijk veel groter zijn dan tien jaar geleden. Inmiddels is Mizbani’s 39ste levensjaar ingegaan en zal hij nooit meer voor een Europese ploeg gaan rijden. Wel mag hij zichzelf binnenkort weer gaan meten met enkele toprenners uit Europa in de Dubai Tour.

Nog lang niet versleten

Met zijn 38 lentes is Ghader het fietsen nog lang niet verleerd. Vorig jaar nog klom hij met de besten mee omhoog in de Ronde van Langkawi, dat de laatste drie seizoenen een belangrijk doel vormde in het seizoen van Mizbani. Om even te verduidelijken; Mizbani hield de afgelopen twee jaar steeds ongeveer gelijke tred met Alexandr Dyachenko, de Kazachstaans kampioen rijdend voor Astana die toch niet zonder aspiraties aan de start van de Maleisische Ronde verschijnt. Ook dit seizoen zal Mizbani weer deelnemen aan de Ronde van Langkawi en het zou me verbazen mocht hij buiten de top vijftien vallen. Met de Dubai Tour als ideale voorbereiding om weer aan het niveau van de Europese renners te wennen lijkt zijn voorbereiding dit jaar in ieder geval beter dan ooit.

De koning van Azië

Mizbani’s carrière loopt nu op zijn einde en in veel geschiedenisboeken zal hij niet te vinden zijn. Hij kan echter wel trots zijn op wat hij bereikt heeft. Veel meer kon hij niet uit zijn carrière halen, hoewel het hem zal schrijnen dat hij nooit op het podium van de Asian Games heeft gestaan. Welgeteld 22 eindklassementen wist hij op zijn naam te schrijven, meer als Froome, Contador en Andy Schleck bij elkaar. Misschien een niet geheel relevante vergelijking, maar het zegt toch wel iets over de klasse van Mizbani, Koning in Azië.Foto van: Cyclingnews.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten