vrijdag 31 januari 2014

Fietsen, geld, pracht en praal. Alles kan in Dubai.Op de vijfde van februari gaat in Dubai de allereerste Dubai Tour van start. Door ongetwijfeld een grote zak geld in het vooruitzicht te stellen, heeft de organisatie een aantal behoorlijk grote kleppers in het deelnemersveld weten te krijgen. Wereldkampioenen Tony Martin en Rui Costa hebben hun deelname al bevestigd. Hetzelfde geldt voor Wonderkind Peter Sagan, de wraakzuchtige Mark Cavendish en natuurlijk de Zwitserse kasseienvreter Fabian Cancellara, die allen hun seizoen in de wereldstad willen openen, of vervolgen.Het wielrennen kent zijn toekomst
Het Parcours stelt eigenlijk niet veel voor, met een korte tijdrit en drie nagenoeg vlakke etappes door de schrijnende zon, maar voor wie nog een sponsor of een extra zakcentje nodig heeft is de Dubai Tour een uitgelezen kans om jezelf te bewijzen. Ik durf er toch wel een paar vingers om te verwedden dat er binnen drie jaar een World Tour koers zal worden gehouden in het Midden-Oosten. Aangezien de UCI inmiddels toch wel een naam heeft gecreëerd dat het niet vies is van het aannemen van cheques met een paar nullen, (en laat geld nou juist datgene zijn waar ze in Dubai geen gebrek aan hebben) lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat we de eerste World Tour wedstrijd in Dubai of Qatar mogen aanschouwen. Ook het wielrennen wordt dus naar het Midden-Oosten getrokken, nadat eerder al besloten werd het WK voetbal in Qatar te houden. Goede zaak of niet, de wielerwereld heeft weinig andere keus. Euskaltel was het eerste grote slachtoffer van de economische recessie die nu al enkele jaren ook het wielrennen sterk onderdrukt. In de zoektocht naar een nieuwe sponsor met veel geld hoef je in Europa niet meer te zoeken, dus kom je al snel uit in Dubai. 

Het parcours
De Ronde kent dus vier etappes, waarvan de eerste een weinig technische tijdrit over een kleine elf kilometer betreft. De start van deze tijdrit vind plaats naast Het Burj Khalifa, dat met ruim 800 meter lengte het hoogste gebouw op aarde is. Grote favorieten voor deze eerste rit zijn natuurlijk de gevestigde namen als Tony Martin, Cancellara en de jonge Taylor Phinney, hoewel we ook namen als Alex Dowsett, Peter Sagan en Jonathan Castroviejo op dit soort rondjes niet kansloos moeten achten. Rit nummer twee is een nagenoeg vlakke rit van 121 kilometer, waar het misschien wel meer uitkijken is naar de schitterende plaatjes van de aankomst op Palm Islands Atlantis dan naar de wedstrijd zelf. Hopelijk krijgen we deze rit ook spektakel te zien in de sprint. Het zou de eerste clash tussen Marcel Kittel en Mark Cavendish moeten worden dit jaar. Met Andrea Guardini, Tyler Farrar en opnieuw Peter Sagan zijn er natuurlijk nog meer kapers op de kust om een sprintje mee te pikken. André Greipel doet zijn ding een aantal dagen later in Qatar en zal dus niet in de sprints te bewonderen zijn. Als er nog renners zijn die de sprinters een hak willen zetten, zal het in etappe drie moeten gebeuren. Met een wat lastigere finish buiten de stad is het goed mogelijk dat er een klein groepje weg kan springen uit het peloton, of ze het volhouden tot aan de finish is nog maar de vraag. De finishplaats Hatta ligt zo’n 450 meter hoger dan Dubai en vormt een uitgelezen mogelijkheid voor Peter Sagan om zijn etappe mee te pakken. Wereldkampioen Rui Costa zou hier misschien wat kunnen proberen, maar hij zal een sterke medevluchter als Joaquin Rodriguez, Filippo Pozzato of Marco Marcato nodig hebben om het tot het einde uit te zingen. Met een dikke 160 kilometer voor de boeg is dit de langste etappe van het rondje. Etappe vier zet voor de laatste keer Dubai in het zonnetje. Een biljartvlak parcours dat ons voor een rondtrip door de stad meeneemt. De rit neemt ons mee langs de prachtige kust van de Persische Golf langs de Burj Al Arab, door menig mens erkend als het beste hotel ter wereld. De finish zal uiteindelijk weer plaatsvinden naast de eerder besproken Burj Khalifa en zal hopelijk opnieuw een gevecht worden tussen Mark Cavendish en Marcel Kittel. 

Dubai in het zonnetje
Dubai gaat zichzelf in het zonnetje zetten, en wij gaan kijken. Naar wielrennen ja, duels tussen de beste tijdrijders en sprinters van de wereld. Ze willen allemaal weten waar ze staan. Maar waarschijnlijk kijken we vooral naar de schitterende plaatjes van Dubai, met zijn immense gebouwen en schitterende kusten. We zeggen vaak dat er niets zeker is in het wielrennen, maar voor de Dubai Tour staat één ding al vast. Herbert Dijkstra kan zijn kastelenboek thuis laten.


Foto van: www.arabia.msn.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten