vrijdag 24 januari 2014

Wat kunnen we verwachten van Rick Zabel?

Hij is de zoon van Erik Zabel, die door sommigen gezien wordt als de grootste sprinter uit de geschiedenis van het wielrennen. De Duitser won klassiekers, Touretappes en was ongekend populair in eigen land. Nu is het de beurt aan Rick, zijn zoon, om de wielerwereld en Duitsland ervan te overtuigen dat hij net zo veel kan winnen als zijn vader. Rick Zabel gaat dit avontuur aan zonder de hulp van Erik, hij wordt profrenner in dienst van BMC Racing Team. De vraag is alleen of we niet teveel verwachten van de jonge Duitser, en is BMC wel de juiste keuze?De keuze voor BMC

Rick Zabel maakte vorig jaar nog deel uit van de Rabobank opleidingsploeg, die renners in principe klaar moet stomen voor de World Tour formatie van Belkin. Rick Zabel wilde meer, vond zijn heil bij het vermogende BMC en krijgt naar alle waarschijnlijkheid een bijzonder mooi wedstrijdprogramma mee wat hij bij Belkin niet had gekregen. Op het eerste gezicht lijkt dit een hele slimme overstap, maar Rick had zich misschien iets meer moeten verdiepen in het verleden van het BMC Racing Team. Sebastian Lander, Yannick Eijssen, Timothy Roe en Adam Blythe in mindere maten: Het zijn allemaal talentvolle renners die het tot op de dag van vandaag niet hebben bewezen bij de Amerikaanse ploeg of alweer zijn vertrokken naar de lagere divisies van het wielrennen. Ze werden binnengehaald als de grootste talenten, maar vielen uiteindelijk stuk voor stuk terug in een onvermijdelijke rol als knecht. Buiten Taylor Phinney is de ploeg vooral een dood spoor gebleken voor jonge renners.


De gelijkenissen met Erik

Rick Zabel is een hele talentvolle renner die net als zijn vader uitblinkt in de klassiekers en de sprints. Er is echter een groot verschil tussen de twee: Erik kwam op in een compleet ander tijdperk van het wielrennen. Twintig jaar terug waren er nog niet zoveel specialisten als dat er nu zijn. Erik Zabel had klasse, en zijn veelzijdigheid zorgde ervoor dat hij Milaan - San Remo bijvoorbeeld vier keer kon winnen. Tegenwoordig kent elke discipline zijn eigen specialisten met weinig ruimte voor de veelzijdige alleskunner. Peter Sagan is zo'n alleskunner, maar met alle respect voor Rick Zabel, zoveel talent als de Slowaak bezit hij niet. Ik durf ook wel te zeggen dat hij zeker niet zoveel talent heeft als zijn vader Erik Zabel.


Verwachtingen van een Zabel

Als je geboren wordt als de zoon van Erik Zabel weet je dat de wielerwereld een moeilijke wereld is om in rond te fietsen. De verwachtingen zijn dan ook al vanaf de junioren torenhoog en elk resultaat van Rick heeft de potentie om te worden vergeleken met zijn vader. Na zijn zege in de belofte-editie van de Ronde van Vlaanderen vorig jaar was het helemaal feest in de Duitse media. De Ronde van Vlaanderen is een van de grootste monumenten in het wielrennen en tevens een van de weinige klassiekers die Erik Zabel niet wist te winnen. Het zou niet eerlijk zijn als ze bij BMC Racing of in de Duitse media verwachten dat Rick deze binnen een aantal jaar gaat winnen. In potentie is het misschien mogelijk, om de voorjaarsklassieker te winnen is ervaring nodig. Dat blijkt ook uit de laatste vijf winnaars die allen al jarenlang dokkeren over de Vlaamse kasseienheuvels.
Rick Zabel is een talentvolle renner, maar of hij de torenhoge verwachtingen wel verdient is nog maar de vraag. Op dit moment fietst hij 'anoniem' mee in de Tour Down Under.

1 opmerking:

  1. Goed verhaal, maar Eijsen begon er afgelopen Vuelta steeds beter uit te zien (dacht ik, meende hem in de aanval te hebben gezien) en toen was er ook ineens die Nerz. Verder Warbasse die in San Luis best OK reed en van Garderen, uit dezelfde lichting als Phinney.

    BeantwoordenVerwijderen