maandag 20 januari 2014

De Argentijnse Dirigent in San Luis

Zijn naam is Daniel Diaz, en de laatste twee jaar was hij de smaakmaker in de Tour de San Luis. In eigen land legt hij jaarlijks vuur aan de schenen van gevestigde klimmers als Vincenzo Nibali en Alberto Contador. Twee jaar terug werd hij nog tweede achter Alberto Contador, in 2013 nam hij plaats op de hoogste podiumplek. Ook dit jaar zal Daniel het peloton dirigeren in de bergen, waar de Argentijn zijn trainingsuren maakt. De jaarlijkse scherprechter in de Tour de San Luis: de aankomst bovenop Mirador del Sol zal weer optreden als beslissende factor. Gaat Daniel Diaz weer winnen in 2014, en waarom is de Argentijn nog niet doorgebroken in het Europese wielercircuit?
De doorbraak van Diaz?

Daniel Diaz (links op de foto) was tot aan 2010 een onbekende in het wielerpeloton. Inmiddels is hij het grootste Argentijnse exportproduct in de wielerwereld. Het had ook zomaar anders kunnen lopen met de carrière van Diaz. Gelukkig voor Daniel, en ook gelukkig voor ons liefhebbers, zag de Footon - Servetto wel iets in de Argentijn; hij mocht stage lopen bij de Spaanse ProTour ploeg in 2010. Het zal vast wel even een omslag zijn geweest van de Boliviaanse bergen en Ecuadoraanse hooglanden naar het Europese wielrennen waar men slechts zelden grote hoogtes opzoekt. Zijn stage was voldoende om de aandacht te trekken van het Franse La Pomme Marseille en alle ingrediënten waren aanwezig voor een grote Europese doorbraak.


Terug naar Zuid- Amerika

Zijn  Europese jaar bij La Pomme Marseille bleek uiteindelijk geen groot succes te zijn. Af en toe kwamen de kwaliteiten van Diaz wel bovendrijven, maar de omslag van het Zuid - Amerikaanse wielrennen was blijkbaar te groot en de 'grote vis' in de vorm van een overwinning werd nooit gevangen. Met de spreekwoordelijke staart tussen de benen keerde Daniel terug naar eigen gebied in 2012. Bij het Argentijnse San Luis - Somos Todos werd hij onthaald als een held en tot op de dag van vandaag bewijst hij een meerwaarde te zijn voor het team. Zijn successen in de Tour de San Luis werden dan ook allemaal behaald in het shirt van de Argentijnse ploeg.


De Tour de San Luis

Daniel Diaz is ook in 2014 een favoriet voor de eindzege. In een recent interview gaf hij zelf al aan zich zelfs beter te voelen dan het voorgaande jaar, waar hij als winnaar uit de bus kwam. Diaz heeft in de winter veel getraind in de Chileens/Argentijnse bergen en ook heeft hij geprobeerd zijn tijdrit deze winter nog meer aan te scherpen. Het is allemaal tekenend voor de ambitie van de Argentijn, die niet van plan is snel weg te gaan bij San Luis - Somos Todos. Daniel is een grote vis in een kleine vijver, maar met de halve wielertop in Argentinië aan de start vandaag is er van een kleine vijver ook geen sprake meer. Met Alberto Contador, Vincenzo Nibali, Joaquin Rodriguez, Nairo Quintana, Carlos Betancur en Janier Acevedo is de concurrentie voor de eindzege groter dan ooit. Ik hoop dat Daniel ze er komende week allemaal oplegt. San Luis is per slot van rekening zijn thuiswedstrijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten